V tom, čo doma hodíme do komunálneho odpadu, sa nachádza niekedy až 80% materiálov, ktoré by sa dali recyklovať a v domácnosti, ktorá nemá kompost, je to až 45 % biologických odpadov. To znamená, že takmer polovicu odpadu môžeme namiesto vyhodenia zhodnotiť a využiť.
Organický odpad je vynikajúcim zdrojom kvalitného hnojiva pre naše kvety a rastliny či už na balkóne alebo v záhrade. Keď ho pošleme na skládku, hnije tam a vzniká pritom skleníkový plyn metán. V spaľovni zas kompost spomaľuje horenie.
Pri dodržiavaní niekoľkých zásad je pritom kompostovanie jednoduché v paneláku aj v rodinnom dome a prispievame ním k znižovaniu našej uhlíkovej stopy 🙂
TIP 1) Ako kompostovať v paneláku
Ak chcete kompostovať v bytovom dome môžete využiť komunitné kompostovanie, teda spoločný kompostér pre celý panelák. Ako prvé si zistite, ako je kompostovanie u vás v obci ošetrené vyhláškou, dohodnite sa so všetkými susedmi, vymyslite pre kompost využitie, nájdite preň pri dome miesto a kúpte či vyrobte kompostér – viac sa dozviete tu.
TIP 2) Vermikompostovanie
Je to kompostovanie s pomocou dážďoviek. Tie máme v nádobe spolu s biologickým odpadom, kde ho rozkladajú na zeminu a výživnú vodu, ktorou môžeme zaliať kvety. Vhodnú nádobu si môžete vyrobiť alebo kúpiť. Dážďovky sa dajú tiež kúpiť, alebo získať násadu od niekoho, kto už takýto kompost má. Od jari do jesene ich môžete mať na balkóne, na zimu je dobré ich dať do kuchyne či pivnice, kde sa teplota pohybuje medzi 15 – 20 ºC.
My v Živici máme jeden taký už viac ako 7 rokov priamo v kancelárii a ani o ňom "nevieme". Nesmrdí, dážďovky z neho nevyliezajú a ešte máme kvalitný kompost pre naše kvety 🙂 Viac informácií nájdete tu.
TIP 3) Elektrický kompostér
Najpohodlnejším, ale aj finančne najnákladnejším variantom je elektrický kompostér. U nás je dispozícii zatiaľ iba jeden typ, ktorý je schopný spracovať do 5 kg bioodpadu denne a samotné spracovanie je hotové do 24 hodín a ako výsledný produkt je akási hnedá „zemina“ bez zápachu. Vzhľadom na vyššiu cenu ako aj celkovú kapacitu sa oplatí kúpiť si ho spoločne s babičkou alebo súrodencami.
TIP 4) Čo do kompostu hádzať
Do kompostéra patria zvyšky ovocia a zeleniny, vaječné škrupiny, zvyšky kávy a čaju, ak pestujete niečo na balkóne, tak aj zvyšky rastlín, listy... Nekompostujeme časti napadnuté chorobami, chemicky ošetrené časti tesne po postreku a buriny, ktoré sa práve vysemeňujú. Do nášho domáceho kompostéra s dážďovkami dávame kuchynský a domový bioodpad - zvyšky zeleniny a ovocia, zvyšky z kávy, čaj, popol z dreva, hobliny. Dažďovky nezjedia tvrdé kusy – kostrnky od hrozna, semienka, škrupiny od orechov. Nemajú radi ani veľké kusy, preto odpad krájame na cca 5 cm kúsky. Do kompostu nepatria veľké množstvá chemicky ošetrených šupiek exotického ovocia, veľké množstvá zvyškov varených jedál, žiadne mäso, kosti či mliečne výrobky.
TIP 5) Ako sa o kompost starať
Základom je správne materiál ukladať. Je dobré použiť rôznorodú zmes kvôli obsahu živín a správnej štruktúre a zloženia kompostu a striedať ich. Takisto treba záhradný kompost obracať či premiešavať kvôli prevzdušneniu a vlhčiť ho v čase sucha. Vo vermikompostéri odpad zakopávame lopatkou, nenechávame ho na povrchu, lebo by začal plesnivieť. Na zakopané zvyšky potom navrch trháme savý materiál – kartónové obaly, skartovaný papier, toaletné rolky. Staráme sa aj o správnu vlhkosť. Zistíme ju tak, že vezmeme hrsť kompostovaného materiálu a stlačíme ju v dlani. Ak sa objaví pár kvapiek vody, vlhkosť je primeraná. Ak sa objaví voda medzi prstami, kompost je príliš vlhký. Ak sa voda neobjaví, je materiál príliš suchý. Dážďovky je vhodné kŕmiť iba 1 až 2x do týždňa. Zo začiatku im pritom dávame potravy menej, kým sa rozmnožia.
Článok vznikol v rámci projektu Klíma nás spája pre obce
financovaného z prostriedkov dm drogerie markt.
Zdroj fotografií: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com, nezmarto.wordpress.com